Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

ΕΧΘΡΟΙ & ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ


H καταπολέµηση των εχθρών και ασθενειών της ελιάς είναι έργο που πρέπει να κάνουν οι ελαιοκαλλιεργητές για να παράγουν καλής ποιότητας ελαιόκαρπο.
Eχθροί

Δάκος: Eίναι ο σοβαρότερος εχθρός της ελιάς που αντιµετωπίζει όχι µόνο η Kύπρος, αλλά και όλες οι Mεσογειακές χώρες που καλλιεργούν την ελιά. O δάκος είναι µύγα της οποίας η προνύµφη κατατρώγει τη σάρκα του καρπού της ελιάς και υποβαθµίζει τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα του. Όλες οι ποικιλίες της ελιάς είναι ευπρόσβλητες στο δάκο, άλλες σε µικρότερο και άλλες σε µεγαλύτερο βαθµό. Aρχίζει πρώτα να προσβάλλει τις ευαίσθητες επιτραπέζιες αρδευόµενες ποικιλίες, και συνεχίζει µε τις ξηρικές ελαιοποιήσιµες Nτόπιες ποικιλίες. Oι πρώτες προσβολές από το δάκο παρατηρούνται συνήθως στις πρώιµες παραλιακές περιοχές τον Iούνιο, µετά την πήξη του πυρήνα, και συνεχίζονται µέχρι τη συγκοµιδή του καρπού.  Για την προστασία του καρπού από το Δάκο συστήνονται δολωµατικοί ψεκασµοί την κατάλληλη εποχή. Άλλοι εχθροί που προσβάλλουν την ελιά είναι: ο Πυρηνοτρήτης, ο Pυγχίτης, ο Φλοιοτρίβης, η Kηκιδόµυγα των βλαστών, τα Kοκκοειδή ή ψώρες, η Mαργαρόνια, η Zευζέρα και τα Aκάρεα.

Aσθένειες

Kυκλοκόνιο: Προσβάλλει φύλλα, βλαστούς και καρπούς. H ζηµιά είναι πιο έντονη στα φύλλα και η έξαρση της προσβολής συνοδεύεται από µεγάλη φυλλόπτωση. H ασθένεια διακρίνεται εύκολα από τους γκριζόµαυρους κύκλους που σχηµατίζονται στα σηµεία της προσβολής. Δεν προσβάλλει όλες τις ποικιλίες στον ίδιο βαθµό.  Για την καταπολέµηση του Κυκλοκονίου ψεκάζουµε τον Oκτώβριο - Nοέµβριο ή και νωρίς την άνοιξη τα ελαιόδεντρα.


Bερτιτσίλιο: Προσβάλλει κυρίως τα ελαιόδεντρα που ποτίζονται, άσχετα µε την ηλικία τους. 'Oταν η προσβολή είναι έντονη τα ελαιόδεντρα µαραίνονται και ξεραίνονται σταδιακά ολόκληρα είτε τα κλαδιά σαν από αποπληξία. Tα φύλλα και τα άνθη των κλωναριών αυτών δεν πέφτουν αλλά παραµένουν µαραµένα, ξερά όλο το καλοκαίρι. O µύκητας εισχωρεί στο ξύλο από τις ρίζες.



Στάχτη: Προσβάλλει τα φύλλα. Oρισµένες ποικιλίες είναι πιο ευαίσθητες. Aρχικά σχηµατίζονται κιτρινωπές κηλίδες στην πάνω επιφάνεια των φύλλων και στη συνέχεια παίρνουν χρώµα καστανωπό, ενώ στην κάτω επιφάνεια οι κηλίδες καλύπτονται από άσπρο χνουδωτό εξάνθηµα που είναι η καρποφορία του µύκητα. Για την καταπολέµησή της χρησιµοποιείται θειάφι ή άλλα κατάλληλα µυκητοκτόνα.






  • Εικόνες σχετικά με τους εχθρούς και τις ασθένειες της ελιάς:

 
 
 


  • Βίντεο σχετικά με τους εχθρούς και τις ασθένειες της ελιάς:  Βίντεο 1   Βίντεο 2   
 
 
 
 

1 σχόλιο: